Mechanical Skills Test

1. How to determine the proper rotation on a pump?
  A. View from top
  B. View from side
  C. View from coupling end
  D. View from thrust end
Ans. C. View from coupling end
Ref. pump rotation

2. How often should motors and pumps be rotated when in storage?
  A. Once every 90 days
  B. Once a day
  C. Once a year
  D. Once a week
Ans. A. Once every 90 days

3. What is an allowable run-out on a 3 ft long x 2.5" OD shaft running at 3600 RPM?
  A. 0.025
  B. 0.001
  C. 0.005
  D. 0.12
Ans. B. 0.001
Ref. tolerance tips

4. What is the maximum allowable runout on a bearing fit?
  A. 0.004
  B. 0.0005
  C. 0.100
  D. 0.001
Ans. B. 0.0005

5. How often should you check your OD micrometer?
  A. Every time its used
  B. Never
  C. Once a year
  D. Once a week
Ans. A. Every time its used

6. How often should you calibrate indicators?
  A. Every time its used
  B. Once a year
  C. Once a month
  D. Never
Ans. B. Once a year

7. What is the shaft thrust shoulder?
  A. Rotating end
  B. End of the shaft   C. Where the thrust bearing seats
  D. Mid section
Ans. C. Where the thrust bearing seats
Ref. Glossary of Bearing Terms

8. What is the maximum allowable runout on a shaft thrust shoulder?
  A. 0.12
  B. 0.0005
  C. 1.02
  D. .0002
Ans. B. 0.0005

9. A rotating element will always have to be balance?
  A. False
  B. Some times
  C. Depends on the speed
  D. True
Ans. D. True

10. What is the balance tolerance for arotating element running at 3600RPM?
  A. 4W/N
  B. G2.5
  C. 2W/N
  D. G6.3
Ans. A. 4W/N
Ref. Residual unbalance test

11. What is the maximum clearance for a radial bearing?
  A. 10
  B. 0.0005
  C. 0.14
  D. 0.002
Ans. B. 0.0005
Ref. Radial Play & Internal Clearance in Ball Bearings
Ref. Internal Bearing Clearances

12. When is alignment required from pumps and motors?
  A. When the units are portable
  B. When the units are coupled
  C. When stationary
  D. Not required
Ans. B. When the units are coupled

13. What is the maximum clearance on a 5" wear ring?
  A. 0.25
  B. 0.15
  C. 0.017
  D. 0.0005
Ans. C. 0.017
Rules of thumb for pumps

14. What is Preventative Maintenance
  A. Preventing maintenance from repair a piece of equipment
  B. Routine maintenance performed to help prevent breakdowns
  C. Maintenance performed to prevent having to work thru lunch
  D. Maintenance performed to repair a broken machine
Ans. B. Routine maintenance performed to help prevent breakdowns
Ref. Preventive maintenance

Preventative predictive pro-active 15. Which of the below is a source of power ?
  A. electricity
  B. water
  C. air
  D. all the above
Ans. D. all the above

16. What is a work order?
  A. A request for repair or inspection of a piece of equipment
  B. Instructions on how to work
  C. An order to come to work
  D. A form telling you in what order to do your daily work
Ans. A. A request for repair or inspection of a piece of equipment

17. Who can write a work order?
  A. Only Office people
  B. Only Plant employees
  C. Only Managers
  D. Any one
Ans. D. Any one

18. How many pints are in a gallon?
  A. 8
  B. 24
  C. 4
  D. 12
Ans. A. 8

19. how do you reverse a 3 phase motor
  A. switch two legs on the motor
  B. wire one leg to ground
Ans. A. switch two legs on the motor

20. how many lines are on a hydraulic cylinder
  A. two
  B. three
  C. one
Ans. A. two

21. on a 480 volt circuit if you test across L1 and L2 what voltage would you get
  A. 480 volts
  B. 120 volts
  C. 240volts
Ans. A. 480 volts

22. how many wires feed a 480 volt three phase circuit
  A. 2
  B. 4
  C. 3
Ans. B. 4

23. What Does LOTO Mean?
  A. Locked Out
  B. Lockout- Tagout
  C. Low Test Voltage
  D. Loosy-Tighty
Ans. B. Lockout- Tagout

24. What Does PM stand for in maintenance?
  A. Post Morum
  B. Project Management
  C. Prevenative Mantenance
  D. Permanent Make
  E. Personnel Management
Ans. C. Prevenative Mantenance

25. How many volts are on 1 leg of 480 Volts?
  A. 277 volts
  B. 240 Volts
  C. 120 volts
  D. 160 volts
Ans. A. 277 volts

26. When working on a Machine you have to remove a guard. After you fix the machine you are able to power up the machine and run it True or False?
  A. False
  B. True
Ans. A. False

27. What kind of motor is a VFD used for?
Ans. AC motor

28. What does VFD stand for?
Ans. Variable frequency Drive

29. Which device do you use to measure voltage?
Ans. Multi-mrter (VOM)

30. If you were asked to check out the I/O card on a plc, which card would you look at?
Ans. Input card

31. What does the term current refer to while dealing with electricity?
Ans. Amount of Amps

32. On a hydraulic pump if you were told the pump is cavitating, what would you check for?
Ans. Low fluid

33. In a 480 volt three phase system, what would your meter read if you went from one leg to ground?
Ans. 277v

34. What is the next size wrench up from 1/2"
  A. 12/16"
  B. 5/8"
  C. 9/16"
Ans. C. 9/16"
Ref. Craftsman 18 pc. Combination Inch Wrench Set

35. Can mild steel be welded with a stainless steel welding rod
  A. Yes
  B. No
  C. Depends on the type of mild steel
Ans.

36. To cut stainless steel you would use
  Plasma cutter
  A torch
  A cutoff saw
Ans.
Ref. How to Cut Stainless Steel Plate

37. A bearing is bad an needs removed but you can get it off with pullers or pry bars what would you do
  A. Cut the shaft and weld on a new peice
  B. Cut to race with a torch
  C. Carefully cut the race with a cut off wheel
Ans. C. Carefully cut the race with a cut off wheel
Ref. BEARING REMOVAL