Mechanical aptitude tests (MATs) measure your ability to understand mechanical and physical principles. The results may be used to determine your employability
(biggest problem is termonology)
Employee-Training-Assessments

Mechanical Assesment Test
Mechanical Articles

Maintenance Technician (20 Questions)
Maintenance-Assessment/Maintenance_Tech

1. If you were asked to check the I/O card on a PLC, which card would you look at?
  A. Output Card
  B. Input Card
  C. Mother Board
  D. Video Card
Ans. B. Input Card (more info)

2. What does the term current refer to when dealing with electricity?
  A. KW
  B. Amps
  C. Volts
  D. Watts
Ans. B. Amps (more info)

3. On a hydraulic pump if you were told the pump is cavitating, what would you check for?
  A. Dead headed pump
  B. Low fluid in tank
  C. Air pressure low
  D. flexible coupling
Ans. B. Low fluid in tank (more info)

4. Which tool is used to measure screw pitch?
  A. Micrometer
  B. Thread gage
  C. Calipers
  D. Depth gage
Ans. B. Thread gage (more info)

5. In a 480 volt three phase system, what would your meter read if you went from one leg to ground?
  A. 250
  B. 277
  C. 225
  D. 310
Ans. B. 277 volts (more info)

6. How many teeth are on a 40B12 sprocket?
  A. 12
  B. 52
  C. 40
  D. 38
Ans. A. 12 (more info)

7. What type of programming is used by PLCs?
  A. Ladder Logic
  B. Allen Bradley
  C. DOS
  D. BASIC
Ans. A. Ladder Logic (more info)

8. What does BCD code stand for?
  A. Binary Computer Display
  B. Building Codes Defined
  C. Binary Coded Decimal
  D. Basic Code Display
Ans. C. Binary Coded Decimal (more info)

9. What does a binary zero signfy?
  A. On
  B. Off
  C. Beginning of a digital word
  D. Beginning of a digital byte
Ans. B. Off (more info)

10. What is an automatically operated electrical switch designed to protect an electrical circuit from damage caused by overload?
  A. Limit switch
  B. Circuit Breaker
  C. Prox Switch
  D. Software Switch
Ans. B. Circuit Breaker

11. What are the two basic sections of PLC?
  A. Input/Output
  B. Output Module
  C. CPU
  D. CPU, Input/Output
  E. CPP
Ans. D. CPU, Input/Output

12. Which is not a primary section of PLCs?
  A. Operator Interface Device
  B. Output Modules
  C. Programming Device
  D. Input Modules
  E. CPU
  F. Operator Interface Control Panel
  G. Input Modules, CPU, Output Modules, Programming Device, Operator Interface Device
Ans. G. Input Modules, CPU, Output Modules, Programming Device, Operator Interface Device (more info)

13. Which converts signals provided by various switches and sensors that can be used by the cpu?
  A. PLC CPU
  B. PLC Output Modules
  C. PLC Input Modules
  D. PLC Operator Interface
Ans. C. PLC Input Modules (more info)

14. What best describes the system that evaluates the status of inputs, outputs, and other variables?
  A. CPU
  B. Output Module
  C. Input Module
  D. Programming Device
Ans. A. CPU (more info)

15. Discrete inputs and outputs, also referred to as digital inputs and outputs are either _________
  A. High
  B. Low
  C. On, Off, High, Low
  D. Off
  E. On
Ans. (more info)

16. What type of tool would you use to find the inner race of a bearing?
  A. Voltmeter
  B. Micrometer
  C. Caliper
  D. Ruler
Ans. C. Caliper

17. If a motor is running in reverse direction, what should be checked first?
  A. Programming issues
  B. Gearbox rotation
  C. Leads 1 and Leads 3
  D. Common lead
Ans. C. Leads 1 and Leads 3 (more info)

18. Check the fire resistant liquids used for hydraulic systems.
  A. Petroleum
  B. Phosphate ester
  C. Water based
  D. Synthetic
  E. Synthetic, Water Based
Ans. E. Synthetic, Water Based (more info)

19. A gear with small number of teeth (under approx 20-25 teeth) is called
  A. sprocket
  B. Pinion
  C. Coupling
  D. Idler
Ans. B. Pinion

20. A bearing is bad and needs to be changed. You can not remove with pullers or pry bars what should you do?
  A. Heat bearing in place
  B. Carefully cut shaft and weld
  C. Carefully cut race with cut off wheel



  Answers:
1. Answer: B. Input Card
PLC Input/Output (I/O) Capabilities
  Every programmable logic controller must have some means of receiving and interpreting signals from real-world sensors such as switches, and encoders, and also be able to effect control over real-world control elements such as solenoids, valves, and motors.

2. What does the term current refer to when dealing with electricity?
Ans. B. Amps (more info)

3. On a hydraulic pump if you were told the pump is cavitating, what would you check for?
Answer: B. Low fluid in tank
Hydraulic Pumps & Cavitation
Causes:
  When the pump's fluid supply is not delivered appropriately, cavitation can occur. It can also be caused by low fluid levels or excessive resistance in the pump's supply lines.

4. 460_3_phase_voltage
What is the typical 460 3 phase voltage 1 leg to ground?
  In a transformer with a primary connected to 480V Delta and a secondary connected in 480V Star connection, the coil voltages to the star point (ground) are 277 volts or 480 / 1.73 = 277 volts.

6. 12 Tooth, No. 40, 1/2" Pitch, Steel
Steel Sprockets No. 40, 1/2 Inch Pitch - Type B >
12 Tooth, No. 40, 1/2" Pitch, Steel Min. Plain Bore Sprocket & Hub, 40b12

7. Types of PLC Programming
  Most basic PLC programming processes rely on ladder logic, which aims to replace relay logic systems. This type of programming consists of a software that programs the direction of circuit diagrams of relay-based logic hardware.

8. Answer: C. Binary Coded Decimal
Binary-coded decimal
  In computing and electronic systems, binary-coded decimal (BCD) is a class of binary encodings of decimal numbers where each decimal digit is represented by a fixed number of bits, usually four or eight

9. Answer: B. Off
Learning your 1's and 0's
  Therefore a computer at it's very basic level can only count using a 0 (off) or a 1 (on).

10. What is an automatically operated electrical switch designed to protect an electrical circuit from damage caused by overload?
Ans. B. Circuit Breaker (more info)

11. What are the two basic sections of PLC?
Ans. D. CPU, Input/Output (more info)

12. Which is not a primary section of PLCs?
Ans. G. Input Modules, CPU, Output Modules, Programming Device, Operator Interface Device (more info)

13. Which converts signals provided by various switches and sensors that can be used by the cpu?
Ans. C. PLC Input Modules (more info)

14. What best describes the system that evaluates the status of inputs, outputs, and other variables?
Ans. A. CPU (more info)

15. Discrete inputs and outputs, also referred to as digital inputs and outputs are either _________
Ans. (more info)

16. What type of tool would you use to find the inner race of a bearing?
Ans. C. Caliper (more info)

17. If a motor is running in reverse direction, what should be checked first?
Ans. C. Leads 1 and Leads 3 (more info)

18. Fire Resistant Hydraulic Fluids Background; Basic Functions of Hydraulic Fluid; Fire Resistant Hydraulic Fluids - High Water Fluids - Water-Glycol Type Fluids - Synthetic Fire Resistant Fluids
19. A gear with small number of teeth (under approx 20-25 teeth) is called
Ans. B. Pinion (more info)

Pinion
usually the smallest gear in a gear drive train.

20. A bearing is bad and needs to be changed. You can not remove with pullers or pry bars what should you do?
  A. Heat bearing in place
  B. Carefully cut shaft and weld
  C. Carefully cut race with cut off wheel

  Reference:
PLCs
Your Personal PLC Tutor Site
Theory of Operation, Creating Programs, Main Instruction Set, Numbers, Wiring, Communications

Programmable Logic Controllers
Free PLC Training / Tutorial - Providing free online information about standards and technologies used in Process Control and Industrial Automation

How PLCs Work
The PLC is a specialist type of computer so the why and how PLC's work is needed to utilise them correctly and to your best advantage.

Automatic Manufacturing Systems with PLCs
This book was written to present methods for designing controls software using Programmable Logic Controllers (PLCs).

Motor Controller
Electric Motor Controls
Once the proper motor is selected, understanding the many various control devices available and their uses and limitations becomes an important part related to reliable operation and protection of the motor and the personnel using the motor.

Electricity
Hydraulics
Mechanics
Free Mechanical Aptitude Test
3
4
Free Online Tests
6
7
8
9